Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ornitológia

Ornitológia - madárgyűrűzés 

Fekete István: Tüskevár (részlet)Fehérgólya
 
" " " Mi lehet ez?
Csendesen elővette könyvét, és elővette István bácsi erős messzelátóját is.
A madár nem volt nagy, és sötét színt mutatott, de fordulásban alul sárga volt. Később leszállt egy szemben levő fűzfa száraz ágaira, s a gukkerben pontosan látni lehetett szinte fekete fejét és a pofáján fehér alapon egy fekete sávot.
- Ne mozogj, Csikasz!
Aztán még két ugyanolyan madár szállt a száraz ágra, s az egyik evett valamit. Felül palaszürkék, hasuk sárga, fekete foltokkal, szárnyuk - mint a fecskéé - túlér a farkukon.
- Csak sólymok lehetnek - gondolta Gyula -, de mire vadásznak? úgy látszik, egész család…
Fellapozta a sólymokat, és átfutva valamennyit, érezte, hogy nem tévedett, amikor azt mondja:
- Kaba! Kabasólyom! " Vércse nagyságú, a nyugvó szárnyak hegye a fark végét túléri, fehér mezőben feltűnő, fekete bajuszsáv. Lábai sárgák- ' mondja a könyv. – Leggyorsabb ragadozó madarunk. Begye rendszerint a levegőben fogott rovarokkal van tömve. Aratás után fiaival vadászik, robogó vonattal együtt nyilall, s a felijesztett madarak egyenesen karmaiba rohannak.
Itt azonban nincs robogó vonat - gondolja Tutajos -, tehát - jól odairányította a messzelátót - szitakötőket kapdosnak. Mivel azonban szitakötő van elég, és amellett káros rovar, mert lárvája vízben él, kopoltyúval lélegzik, és nagy halpusztító, a görbe szárnyú sólymok ebben a pillanatban hasznos foglalkozást űznek. " " "
 Háló
" " " A nagy tó egy kis öblében sirályokat ringattak az apró hullámok, s egy-egy madár fellebbent, mintha nagy fehér pelyheket kapott volna fel a szél.
- Dankasirályok.
- Azt mondják, kártékonyak, mert halat esznek.
István bácsi dühösen legyintett.
- A kuglófot nem szeretik, valószínű, ámbár nem is kapnak kuglófot, de a gazdaságot megtisztítják minden féregtől, amit kivet az eke. Nálunk hógalamb a nevük. Az új törvény szerint tilos hozzájuk nyúlni. Okos törvény, az bizonyos. " " "
 
" " " A rigó hasznos madár, ingyen dolgozik az embernek, tisztítja a kertet a férgektől, nagyobb lesz a gyümölcstermés,s akkor jön Ernyei – akinek állandóan izzadságszaga van, és ha Kengyel kiszólítja, reszket a térde -, jön a légpuskával, és megöli az ingyen napszámost, az esti dalt, a tollas kis életet. " " " 
 
" " " A kert most is csendes volt, mint a fáradt nyári délután. Az almafánál leesett egy-egy férges alma, és most csak a sárgarigó flótázott, akiről csak ma tudta meg, hogy egyáltalán nem rigó, még csak rokonságban sincs velük. A málinkófélékhez tartozik, s a neve: aranymálinkó.
Gyula régebben úgy értesült, hogy ez a ragyogó madár azt fütyüli, hogy: "Huncut a bíró... huncut a bíró!"
Most azonban úgy érezte, hogy a sárga fuvolás nem mond ilyen becsmérlő dolgokat a bírói karra. Igaz, egyszerű volt az a kis dal és mindig ugyanaz, de nélküle talán süket és szomorú lenne a nyári délután, és talán nem is érne meg a szeder a fán, ha ez a dal nem simogatná.ornitologia.08.jpg
Igen, amíg fent van a délutánra hajlott nap, nem is illene, hogy más madár szóljon, mint ahogy az alkony dalosa a feketerigó, a hűvös estéé pedig a fülemüle. Amikor pedig a sötétség nehéz szárnya alatt talán télről álmodik a kert, és kígyó kúszik a gyalogúton, szállhat-e más, mint a nagy szemű bagoly, akinek nem kell világosság, hogy felkapja a könnyelmű egeret? " " "
 
" " " A varjak alvófájukra utaztak családonként, és jól lehetett látni elöl az öregeket, hátul a kisebb fiatalokat.
- Corvus cornix - motyogta Gyula -, szürkevarjak.
Lovassyt mindenesetre elkérem István bácsitól. Aztán elmegyek a múzeumba is… " " "
 
Fekete István: Téli Berek (részlet)
 
" " " - Látod, Tutajos, gyönyörű! Mi lehet?
- Pirók. Hím . . .
Bütyök tétován néz barátjára, és nem akarja megbántani.
- Hehe - mondja kissé kételkedően. - Hehehe.
- Mi az, hogy hehehe? Hím, süvöltő pirók.
- És a nő, izé, a felesége . . . az nem ilyen?
- Ott a szekrényben a Lovassy. Keresd meg, és olvasd fel a pirókot.
- Én elhiszem, Tutajos.
Gyula kiugrott az ágyból, kiemelte a nevezetes könyvet, fellapozta és felolvasta. Bütyök pedig bámult, és megnyalta
a szája szélét.
- Bámulatos! Tutajos, nagy vagy! " " "

⇒ Madárbefogás hálóval

⇒ Fajmeghatározás

⇒ Gyűrűzés

⇒ Adatfelvétel