Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tanyaudvar

Tanyaudvar 

Fekete István: Tüskevár (részlet)fejes.1.jpg
 
" " " - Fiatal gyomor mindent kibír - méltatlankodott az öregasszony-, legalább egy kis aludttejet egyél.
Tutajosunk talán elmondhatta volna, hogy a fiatal gyomor sem bír ki mindent, de mivel ezt nem tehette, vértanúként ült le az aludttej mellé, reménykedve, hogy Nancsi néni majd csak kimegy, vagy valami történik.
- Láss hozzá, fiam! Tiszta orvosság ez.
És Nancsi néninek igaza volt. Az első pár kanál aludttej ugyan erősen kívánkozott felfelé, de aztán elhallgatott ez az aludttejtől szokatlan lázadozás, és Tutajosunk ismét szilárd földet érzett maga alatt.
- Igaza volt, Nancsi néni, sokkal jobban érzem magam.
- Na látod. Ez még mindig a sok tanulásnak és a gyenge városi kosztnak a következménye. " " "

Ganéjzás

Fekete István: Téli Berek (részlet)
 
" " " Odakünt már világos, csípős reggel volt. A nap vörös tányérja még lent volt a nyárfák derekánál, és a varjak most érkeztek valahonnét, mert károgásuk sötéten szárnyalt a fekete madarakkal. A tejház felől kannák kongtak, egyébként csendes volt a nagy major. A kovácsműhelyben nem pengett az üllő, szekerek nem zörögtek, jármok és rudak nem csattogtak, és a fészer alatt dermedt álomban álltak a gépek, mert ünnep volt, az új esztendő első napja.
Bütyök elténfergett még egy kicsit a major tágas területén. Megnézte a répaprizmákat, a nevezetes silót, a szalma és szénakazlakat - és úgy érezte, itt valóban rendben van minden. Kinyílt a szeme, de a szíve is, és úgy érezte, a gépek nem rontották el azt az ősiséget, ami a gazdálkodó embert mindig körülfogja. " " "Lovasok
 
» kecskefejés
» tejkóstolás
» sajtkészítés
» sajtbemutató
» ordás palacsinta
» joghurtok

 

 

Sajttál

Kecskés