Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Extra programok

Extra programok

Fekete István: Téli Berek (részlet)Tüskevár

" " " - Csak azt akarom mondani, hogy ne rontsuk egymás kedvit. Úgyis megbeszéljük, mit csináljunk másnap, és egy bögrébe sem lehet több vizet tölteni, mint ami belefér. Ha pedig megbeszéltünk valamit, tartsuk be. Én csak a maguk örömét keresem, de holnap már a Csikasz nyúlászni akar, Bikfic fácánozni, Béla a Katihoz kívánkozik (Bütyök elpirult, és megnyalta a szája szélét), Gyula döglött halat akar nézni, és senki sem hallgat rám, pedig én csak annyit akarok, amit okosan megbeszéltünk, hogy tízre horgászni megyünk, és ha délig nem fogunk semmit, akkor sütünk valami mást, mert egy órakor ebédelünk.
Aztán most ne mondják, hogy: "Igaza van, Gergő bácsi" - mert ez nem ér egy rozzant bugylibicskát sem, hanem viselkedjenek úgy, hogy én érezzem, hogy maguknak is igazuk van. Na! Ha én most beleviszem magukat abba a Bergengóciába, talán ha délre hazaérünk, és akkor igazán mondhatták volna, hogy mért nem szóltam, mert egész napunk tönkrement.
- Igaza van, Gergő bácsi . . . - mondta a lesújtott Tutajos, és Matula csak legyintett, sóhajtott, és végül elmosolyogta magát. Aztán elindultak újra, és maguk alá gyűrték az egyenetlenséget. Igaz, közben Bütyök Katira gondolt, Tutajos pedig arra a nagy halra, amit a vidra fogott. Vajon milyen hal lehetett, és hány kiló? . . . " " "
 
" " " - Így! - mondta. - Szóval korán indulok, mert az utat törni kell, ha van hófúvás, kerülgetni is, és lassan érek a faluba. De délutánra itt vagyok. Nézze meg a magaslest, volt-e valami a dögnél. Oda ne menjenek. Aztán horgászhatnak is, ha akarnak. A nádba ne menjenek, a jégre ne menjenek, és ha köd szállna föl, jöjjenek haza. A puskával vigyázzanak . . . Ennyi az egész. Tartsák be, amit nagybátyjuknak ígértek; az nekem is elég. Nem kell sem több, sem kevesebb, de ami szükséges, abból nem engedek.
- Értjük, Gergő bácsi.
- A gunyhóban meg süssenek-főzzenek; a rendet éppen úgy tudják, mint én, és Gyula ért a halhoz is. Ott a csuka, ha akarják, de ilyen időben eláll akár egy hónapig is.
- Minden úgy lesz, ahogy Gergő bácsi akarja – mondta Tutajos,- és mélyen érezte, hogy ez nem is lehet másként. " " "
 

Menüpontok

Búvárkodás

Cikkek: 0

Traktorozás

Cikkek: 0

Vízitúrák

Cikkek: 0

Halászat

Cikkek: 0

Termál

Cikkek: 0

Állat bemutató

Cikkek: 0

Disznótor

Cikkek: 0

Paint Ball

Cikkek: 0

Motorcsónakázás

Cikkek: 0

Lovaskocsizás

Cikkek: 0

Lovaglás

Cikkek: 0

Kompon-állás

Cikkek: 0

Cikkek

Extra programok

2011.08.11