Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Disznótor

Disznóölés - Disznótor  

Fekete István: Tüskevár  (részlet)Rendfa
 
" " " …Bütyök megemlítette, hogy Indiában nem ismerik a havat, és hogy ott soha nincs tél.
- Nem lehet jó - mondta Matula -, sehogy sem lehet jó, mert ki örülne annak, ha mindig tele lenne a hasa? Ki örülne, ha mindig új ruhája lenne, ha mindig sütne a nap? Nem lehet az jó.
- Azt írta a nagybátyám, hogy ha megjön az eső, akkor meg egy hónapig esik egyfolytában.
- Na lássa. Ámbár az odavalósiak - gondolom - megszokták, mert még sohasem voltak jó csikorgó időben egy tisztességes disznóölésen.
- Nem is eszik meg a disznót.
- Egyszálbélű nép - legyintett Matula, elintézve az egész hindu társadalmat, persze ha mindig nyár van… hanem - már annyiszor mondtam István úrnak - ide kellene egy kis vályogkunyhót rakni. Semmibe sem kerülne, aztán karácsonykor úgy laknánk itt, mint a grófok.
- Szólok neki, Gergő bácsi - mondta Tutajos -, szólok neki, s szavát veszem, mert másként elfelejti. " " "
 
Fekete István: Téli Berek (részlet)
 
Bontóasztal„ „ „ … a Szanyadi családnak ebben a pillanatban egyáltalán nem volt mosolygós kedve. Persze nem azért, mintha a disznóölés nem sikerült volna kiválóan (negyvenkilenc liter zsírja lett a megboldogult cocának), és ne lett volna olyan patyolattiszta az egész háztáj, mintha itt soha semmi véres erőszakosság nem történt volna a sertéstársadalom egy kiváló tagjával. Nem, minden a legnagyobb rendben volt, de megérkezett Trézsi néni.” ”
 
„ „ „ - Gergő bácsi megígérte, hogy áthozza ezeket a rokon gyerekeket a főagronómuséktól … tudja, akikkel a nyáron együtt volt a berekben. Egy kis kóstolót készítettem össze, Trézsi néni, majd a Kati reggel átviszi.Mosás
- Köszönöm, lányom … 'iszen tudod, hogy alig eszem … ” ” ”
 
„ „ „ Ez a gyerekek vacsorája, és minden épeszű ember tudja, hogy a háziasszony, aki ma ölt, és végigkóstolt már mindent, hogy jó-e, úgy tele van zsírszaggal, hogy nem is kívánhat semmit.
Az természetesen egészen más, hogy õ az asztalnál ül, ha öreg is. Ő elsősorban vendég, másodsorban rokon – mégpedig nem akármilyen rokon -, harmadsorban a vendégek barátja, nevelője és - minden. " Matula más korosztály, egy elmúlt kor képviselője a fiatalok közt, híd, aki az időket összeköti.
MájEzért nem is tűnik fel senkinek, hogy Matula előveszi a bicskát az orjahúshoz, kiböki, kenyérre teszi, és olyan művészi faragással szeli a húst, hogy csak a hüvelykujja lesz zsíros.
Mert - természetesen- orjalevessel kezdődik a vacsora, és rétessel végződik, amely olyan finom és leveles, mintha cigarettapapírból lenne, és csak azért nem repül el, mert ez ellenkezne a fizika törvényeivel. ” ” ”

Hasítva

 

 

 

⇒ Ölés (fogópálinka - 18 éven felülieknek)

⇒ Pörzsölés, köpesztés, mosás

⇒ Hasítás (rendfán)

⇒ Darabolás

⇒ Feldolgozás (hurka-kolbász, disznósajt, zsír-töpörtyű)

⇒ Disznótoros (orjaleves, toroskáposzta, pecsenyehús, hurka-kolbász)