Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vízitúrák

Vízitúrák

Fekete István: Tüskevár - részletcsonak.2.jpg
 
" " " Ladó Gyula Lajos ugyanis az osztályban a "Tutajos" nevet viselte, mint ahogy' Vass Péter volt a "Fuszekli" és Csillik a "Bika". És így tovább. . .
Gyula Lajos barátunk ugyanis egyszer a Tisza mellett nyaralt. A nagy folyón lefelé vándorló tutajok közül egy kikötött, és a jólelkű tutajosok megengedték a tutaj megtekintését.
Ez a megtekintés negyed óráig tartott, de az idők folyamán egyre bővült és színesedett. A tutajon töltött percek előbb órákká, majd napokká dagadtak, viharos kalandos utazássá és...
- . . . kérlek szépen, a főtutajos megfőzte a lebbencslevest, én megtisztítottam a halat . . . hagymánk, borunk volt elég. . .
- Kormányoztál is? - kérdezte Bütyök, aki annyira érdeklődött, hogy kicseppent a nyál a szájából.
- Egyszer... - vallotta be Gyula szerényen - csak egyszer, de a főtutajos nagyon összeszidta a kormányost. Igaza is volt, mert ott nem babra megy a játék: emberéletről van szó. majdnem felfordultunk. " " "
 Átemelés.1
" " " - Tud evezni?
- Megpróbálhatom…
- Szóval nem tud, de majd megtanul. " " "
 
" " " Megállt a csónak mellett, és egy kis tanakodás után azt mondta: 
- Úszni tud?
- Tudok.
- Hát akkor én most beviszem a hátizsákot, és kihozom a horgot, maga meg evezzen le a csonka fűzfáig, és kösse ki a csónakot, mert ott a helye. Majd megnézem, hogyan indul.
Tutajosunk egy kis lámpalázzal vette kezébe a lapátot, Matula pedig ellökte a csónakot.
- A hátsó deszkára üljön. Gyula leült a hátsó deszkára, a csónak eleje kissé felemelkedett, és Tutajosunk - lesz, ami lesz! - erélyes mozdulattal belevágott a vízbe.
Matula nézte, Gyula pirult, a csónak pedig kedélyesen forogni kezdett.
evezes.v.jpg- Nem ringlispíl ez, hallja.
- Mindjárt, Matula bácsi.
Gyula most a másik oldalon vágta bele az evezőt, mire a csónak éppen csak hogy a fejét nem rázta meg, mint egy jókedvű csikó, ugrott egyet, és visszafelé kezdett forogni.
- Én két evezővel szoktam. . .
- Kettővel? Iszen eggyel sem bír. . .
Gyula nem értette a dolgot, hiszen akkor is õ evezett, amikor a harcsát fogták, de elfelejtette, hogy akkor a harcsa húzta a zsinórt, és az tartotta egyenesben a csónakot.
- Nem értem - dühöngött Tutajos -, nem értem. . .
- Azt látom. Adja ide a lapátot. Ide nézzen: először lapjával, aztán ha meghúzta, fordítsa élire az evezőt. A lapjával húz, az élivel meg kormányoz. ..
- Igen, adja ide, Matula bácsi!
Tutajosunk utánozta az öreget, s a csónak most már elindult, de a haladása olyan volt, mintha hol az egyik partba lett volna szerelmes, hol a másikba.
- Nem is olyan rossz - lelkesítette az öreg a partról -, de meg kell tanulnia rendesen evezni, mert ez csak kanalazás. Gyere, Csikasz, mert elszédülsz, ha sokáig nézed.
Gyula meg a hátán érezte Matula bíráló szemét, pedig az öreg már a gyalogúton ballagott a kunyhó felé. " " "
 ladiktura.02.jpg
" " " … és nézte Matula kezében azt az egy szál, ormótlan lapátot. Milyen könnyűnek látszott, amint hangtalanul belesimult a vízbe, s a csónak mégis meglódult, mintha vágányra került volna.
- Sosem fogok én így evezni, Gergő bácsi!
- Egy hét múlva már tud evezni, három hét múlva nevet az egészen. Idő kell persze, amíg rááll az ember keze. Nem tört fel a marka?
- Kicsit...
- Jól markolja meg a nyelet, akkor nem törik fel. Ha meg csúszkál, köpjön a markába.
A csónak szinte surrant a vízen, és Gyulának hirtelen Piri mama jutott eszébe, aki mindenütt bacilusokat sejtett, és kezét napjában ötvenszer megmosatta. Belül kicsit mosolygott, és markába nézett, ahova köpni kell. " " "
 
" " " - Tudsz evezni?
- Persze. A Városligeti-tavon is mindig én eveztem.
- Az más, Bütyök...
- Mért lenne más? - Csónak- csónak. Lapátol az ember, és kész.
- Jó.
- Ne félj, Tutajos, ha én meghúzom...
Elkötötték a nehéz csónakot. Gyula ellökte a parttól, és Bütyök belevágott a vízbe. Bütyök nagyon erős fiú volt, és valóban jól meghúzta az evezőt. A csónak neki ugrott a víznek, farát megriszálta, orrát feltartotta, és mintha kajánul azt mondta volna:
- Ejha! Ez volt aztán a lökés! És csendesen megfordult, mintha hátra akart volna nézni. Bütyök erre a másik oldalon vágott be a vízbe, mire a csónak simán visszafordult, neki a partnak, mintha legelni akarna.
- Mi a fene van ezzel a csónakkal?
- Cseréljünk helyet, Bütyök, ezt meg kell tanulni.
A csónak ekkor már egészen kitette orrát a partra, újra el kellett lökni és egyenesbe fordítani. Akkor azután Gyula megmerítette a lapátot, és úgy érezte: most, most tökéletesen utánozza Matulát. Az evező meg sem loccsant, s a csónak, az ormótlan alkotmány szinte szaladni kezdett a vízen, mint a vízipók. Bütyök elragadtatásában megnyalta a szája szélét.Átfolyás
- Tutajos! Csodálatos! Ezt elmondom a fiúknak… igazán, igazi tutajos vagy. " " "
 
» Vízi túrák
     ~ kenuval
     ~ ladikkal 
     ~ vízibiciklivel

Ladikkal

Nyílt vizen

Vízibiciklivel

Sokan