Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Felszerelés

Szükséges felszerelés

Fekete István: Tüskevár (részlet)

„ „ „ - Vegyél neki valami könyvet, amiben állatok vannak, úgy értem, állattörténetek meg madarak, aztán vegyél neki egyszerűbb horgászfelszerelést, mert ez a vágya, ámbár Ákos ostobaságnak tartja.
- Ákos mindent ostobaságnak tart, ami nem gőz meg gáz meg fogaskerék. Marhaság! Hát még?
- Végy neki egy pár jó erős szandált, hozzá való zoknival.
- Fenét! Ebben a korban én mezítláb jártam. Szandált veszek, zoknit nem veszek. Bicskája van?
- Nincs.
- Na látod! Célszerű dolgok kellenek.
- Napszemüveg.
- Nem veszek! Csukja be a szemét, ha sok a nap, de ne kényeztesse. Edzeni kell a gyereket! Olyan hosszúra nőtt, mint a krumplicsíra a pincében, de nincs benne vér, és az első szél feldönti, de majd én kézbe veszem. ”
 
„ „ „ - Csak hat inget tudok adni, kisfiam.
- Elég az, Piri mama.
- Az anyád azt mondta, az ünneplő ruhád is csomagoljam be, mert hátha vendégségbe mentek, de István bátyád azt mondta, hogy nem lesz arra szükség…
- Dugja el, Piri mama, most már István bácsi a főnök. ” ” ”
 
„ „ „ - Bicskát is kaptam, nézze.
Matula megállt, és komolyan szemlélte a kést. Kinyitotta, becsattintotta, élét a körmén kipróbálta.
- Nagyobb is lehetne, ámbár a vasát acélnak nézem. Majd leviszem a műhelybe köszörülni. A bognár nagyon érti.
- Én azt hittem: elég éles…
- Ez? - és Matula mosolygott. - Ez? A meleg vizet se viszi el.
- És ha elvágom a kezem?
- Elvágja? Minek vágja el... vigyázzon, akinek esze van. Vagy kés, vagy nem kés. Akár nyúzni kell, akár halat bontani vagy faragni valamit, csakis éles bicsakkal lehet, nem valami kusztorával.
A horognyelet is hosszan vizsgálta. Aztán csak annyit kérdezett:
- Orsó, zsineg?
Gyula eddig azt hitte, a horogfelszerelés csodálatot és hangos elismerést vált ki az öregből, de ahogy kezébe vette a szerszámot, látszott, hogy ehhez is ért. ” ” ”
 
„ „ „ - Lássa, milyen vízeszű az öregember, hát nem elfelejtettem a bicskáját... de vigyázzon, mert olyan, mint a beretva.
Tutajosunk azonban most nem latolgatta, hogy beretva vagy borotva. A kés úgy szaladt a húsban, mint a puha vajban, és a csirkehús tegnap óta határozottan megjavult. ” ” ”
 
Fekete István: Téli Berek (részlet)
 
„ „ „ - Nem olyan kesztyű való ide - intett az öreg -, hanem ilyen kétujjas... Dugja ebbe a kezét. - És Matula lehúzta a két otromba, kimondottan piszokszínű holmit.
Bütyök egy kis idegenkedéssel húzta kezére a kesztyűket, és megnyalta a szája szélét, ami ebben az esetben meglepetést jelentett.
- Mint a kályha. Hol vette, Gergő bácsi?
- Nem vettem, kaptam. Itt a berekben, egy macskától. Mondom neki: nem adnád a bőröd oda, te macska? Hát odaadta ... Jószívű macska volt, meg aztán puskával kértem ... Ha maguk találkoznak ilyen macskával, csak szóljanak neki, aztán én megcsinálom a kesztyűt. ” ” ”
 

„ „ „ Gyula erre az alkalomra Bütyök kucsmáját viselte, mert azt jobban a fülére tudta húzni; Matula kesztyűjét, melyet attól a kedves macskától kért "kölcsön", és az öreg "jobbik" csizmáit, amelyekben negyedkiló újságpapír óvta a kitűnő ifjú lábát. Vállán egy őrbundát vitt, amelybe "majd beül, s amit aztán nem is kell hazahozni, mert nyulakon, rókákon meg kísérteteken kívül aligha sétafikál más ilyen hidegben". ” ” ”