Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vadgazdálkodás-vadászat

Vadgazdálkodás - vadászat

Továbbra is nagyüzem van, hiszen a nagyvadfajok válogató vadászatának ideje most kezdődött el. A bikák (gímek, dámok) külön csapatokban vannak, közülük könnyebb kiválasztani a nem alkalmas (rossz agancsú, gyengébb kondíciójú) egyedeket. A tarvad vadászata is elkezdődött. Az állományszabályozási feladatokat most kell végrehajtani. Törekedni kell az adott vadfajnak és területnek megfelelő állománysűrűség, kor-, és ivari összetétel elérésére.
A nagyvad terelővadászatok ideje is most van. A hónap vége felé már a disznóhajtások is elkezdődnek. Olyankor már hó is remélhető.
Az apróvadvadászatok java ideje ez a hónap. A fácánállomány is egyre inkább koncentrálható, ami lehetővé teszi a nagyobb terítékek elérését, a kibocsátott állomány jó hasznosítását.
A hónap végével elkezdődik az élőnyúl-befogás, ami az apróvadas területek egyik legfontosabb bevételi forrása.
Egyfelől a terület vad által kedvelt részeinek takarmánnyal való rendszeres ellátása, másfelől “célirányos” etetés a vadgazda aktuális feladata. A célirányos etetés alatt részben az apróvad kibocsátóhelyeinek gondos ellátását, részben a nagyvad terelésére szánt részek, valamint a vaddisznóhajtások területének napi takarmányozását kell érteni.
Fontos az apróvadetetők rendszeres ellátása. Azok elhelyezésekor alapvetô szempont, hogy a vadgazdának kell a vadhoz, annak otthonterületé-re vinni a takarmányt, mert egyébként az eredmény elmarad. A napi ellenőrzés során a takarmány fogyásából lehet következtetni az ott élő vad mennyiségére, és annak megfelelően kell kialakítani a napi adagot.