Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Erdőn

Erdôn

 

Ahogy a szeptemberre a szarvasbôgés, erre a hónapra a dámbarcogás a legjellemzôbb esemény.

Noha a szarvasbôgés még ad szép élményeket (fôleg az ország északi régióiban), ez már az utóbôgés. A bikák egyre kevesebbet mozognak. Pihennek. Fontos számukra az elvesztett kondíció visszaszerzése. Sok és jó takarmányra van szükségük. A tehéncsapatok lassan összeállnak, a téli beállóhelyeik felé veszik az irányt. A hónap vége felé lassan kialakulnak a bikák kisebb-nagyobb csapatai is, amelyek a tehéncsapatoktól olykor távoli beállóhelyeket keresnek.

A dámbikák már gyülekezntek a barcogó helyeken. A legjobb egyedek a barcogótér közepét foglalják el. Az ivarzó tehenek oda igyekeznek. Jellegzetes „horkoló” hangjuk messzebbrôl is hallható. A bikák figyelmét teljesen leköti a párviadal, illetôleg a terület védelme. A tehenek azért továbbra is szemfülesek. A zavarást felfedezve odébbállnak. A barcogási idô alatt a bikák elveszíthetik testtömegük 20-25%-át.

A muflonokat is az utódnemzés feladata, izgalma köti le. A kosok párviadala (az összecsapódó szarvak hangja) messzebb hangzik. Figyelmüket a juhok, jerkék kötik le. Szinte egész nap mozognak, keresik az üzekedô csapatokat. A nyájjal több kos is lehet.

A hónap vége felé a vaddisznóknál is elkezdôd-het a búgás. Az öregebb kocák közül már van, ame-lyik ivarzik. E kellemes illatra a kanok gyorsan reagál-nak. A disznók már majdnem teljes téli szôrben van-nak. Küllemük egyre inkább tekintélyt parancsoló.

Az ôzbakok öregebbje elkezdte levetni agancsát.      A szôrváltás mindannyiuknál elôrehaladott, már majdnem teljes téli szôrben láthatók. Az elkésette-ket érdemes szelektálni (természetesen csak a sutákat és gidákat). A mezôgazdasági területeken kezdenek kialakulni a csapatok. Összetételük változik, a tagok cserélôdnek. A csapatokba verôdés legtöbbször elônyös, hiszen könnyebben észreveszik a veszélyt.