Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Népi hagyományok

Népi hagyományok

 

Még gyûjthetô takarmány. Kukoricatörés után nyomban vágjuk le, kössük kévékbe, rakjuk kúpokba a leveles szárat. Ingyen is hozzájuthatunk, mert a jószágot nem tartók még meg is köszönik, ha megszabadítjuk tôle tarlóikat.

A zöldségek lombja, szára, a tárolásra, értékesítésre alkalmatlan gyümölcs, apró vagy vágott krumpli mind föletethetô. A fagyok elôtt fölszedett takarmány- és cukorrépát levéllel letakarva, kis csomókban hagyjuk utóérni, vágott részeit parásodni, hogy hazahordva, prizmába vagy pincébe rakva ne romoljon meg. A pillangósok sarlózását, kaszálását úgy idôzítsük, hogy a fagyokig még kisarjadhassanak. Jó, ha van a háznál termény-daráló, s mindig friss darát kaphatnak a hízóállatok.

Nagyobb állományok tartói egyre kevésbé nélkü-lözhetik a keverôberendezést, hiszen a premixek és a vegyes darák házi keverése sokkal olcsóbb, mint a készen vásárolt, amit szállítani is kell.

Ebben a hónapban téphetôk utoljára a libák, mert hûvösödnek az éjszakák, és megfázhatnak.       A pulykákat most már intenzíven kell takarmányozni, hogy karácsonyra szépen kiteljenek. Válogassuk ki a legszebb libákat, kacsákat jövô évi törzsállománynak, alakítsuk ki a családokat, s csak a fölösleget vágjuk, ha sok van, értékesítsük.

A legeltetés befejezôdésével ne változzék hirtelen a sok zöld fogyasztásához szokott állatok takarmányozása. A legelôrôl beszorultak száraz takarmányát vegyítsük több-kevesebb lédús zölddel.

A fagyok elôtt szedjük össze a tököt; a zsengét etessük föl, az érettet szárkúpok vagy szalma alá rakhatjuk, sokáig eláll.

A nyúltartó gondoljon arra, hogy május végéig értékesítheti a legjobb - téli - áron a pecsenyének valókat, szaporítson intenzíven.

Ha érett istállótrágyánk van, még kihord-ható, földbe dolgozható, hogy tápanyagokkal, szerves anyagokkal javíthassa a talajt.